Nieuws

Apple WWDC 2016 Overzicht – iOS

Dit is het derde deel van het Worldwide Developer Conference 2016 event overzicht. In dit deel komt iOS 10 aan de orde, één van de vier operating systems van Apple. Het operating systeem draait onder andere op iPods, iPads, iPhones en Apple CarPlay. De iOS 10 besturingssysteem updates zijn gepresenteerd tijdens de Worldwide Developer Conference 2016 op 13 juni.

Update van het Lock Screen

Met deze versie van iOS wordt het lock screen geactiveerd zodra het apparaat wordt opgepakt door middel van de zogenaamde “Raise to Wake” feature op apparaten die beschikken over TouchID. Je kan dus simpelweg het apparaat oppakken en het is klaar om mee aan de slag te gaan als je bent ingelogged. Als het apparaat nog op slot zit moet je uiteraard eerst het apparaat ontgrendelen.

Het ontgrendelen is wel veranderd. De “Slide to Unlock” feature is nu verdwenen. Het bleek dat de meeste mensen toch Touch ID gebruikten om de telefoon te ontgrendelen dus dat maakte het sliden om te ontgrendelen overbodig. Nu wordt gevraagd om de Home knop in te drukken om te ontgrendelen of te openen als het apparaat al is ontgrendeld.

Het sliden is er echter nog wel. Het is vervangen door het Widgets panel als je naar rechts veegt, veeg je naar links dan verschijnt de camera.

Siri

Siri kan nu door toepassingen worden gebruikt middels de SiriKit SDK in iOS 10. Op dit moment is de SDK nog beperkt tot het maken van ritjes, zoeken van fotos, sturen van berichten, bellen via VOIP en het doen van oefeningen. De reden voor deze beperking is, zogezegd, om te zorgen dat er een minimaal risico is dat privacy geschonden wordt. Apple houdt graag onder controle wat er kan wordt benaderd via Siri en gebruikersinformatie is uitgesloten om te benaderen. Cortana maakt daarentegen uitgebreid gebruik van gebruikersgegevens (na toestemming van de gebruiker uiteraard) op Windows devices dus je ziet dat hier een groot verschil zit in aanpak. Microsoft gaat ervan uit dat je een betere ‘experience’ hebt wanneer je wordt geholpen in privé gerelateerde zaken. Apple daarentegen wil zijn vingers hier niet aan branden.

Verwijderen Standaard Apps

Je kan nu standard apps van Apple van je apparaat verwijderen. Dit was eerder nog niet mogelijk en je kan nu apps als Kalender, Kompas, Contactpersonen en meer van de standaard toepassingen verwijderen. Je kan je afvragen of je het wel wilt, ogenschijnlijk nemen de standaard apps maar 150 Mb aan geheugenruimte in en volgens Apple kan het verwijderen van de standaard apps impact hebben bij toepassingen die ‘verwachten’ dat de standaard apps aanwezig zijn op het apparaat.

Berichten

Berichten zijn flink onder handen genomen en namen een groot stuk in van de openingspresentatie van WWDC 2016. Er zijn veel nieuwe dingen toegevoegd aan berichten versturen. Van bewegende achtergronden tot uitgebreide berichten met een preview van de inhoud zoals foto’s, videos of het gebruik van geschreven berichten met inkt.

Een andere groot ding was de wijziging in emoji’s. Soms zijn de emoji’s groter maar worden weer even groot als het er meer dan vier zijn. Het is nu mogelijk om alle woorden in één keer te vervangen die bekend zijn als emoji onderwerp. De woorden worden gemarkeerd en kunnen dan worden omgezet in de bijbehorende plaatjes. Als je nog meer wilt doen kan je de berichten verder uitbreiden met extra nieuwe stickers.

Foto’s

Wat we eerder al gezien hebben bij foto services van andere leveranciers is ook Apple bezig om meer machine learning toe te voegen aan zijn services. Nu kunnen tot zeven gezichtsuitdrukkingen worden herkend en meer dan duizend categoriën van onderwerpen worden herkend. Herkennen van honden, katten, bloemen en vele andere onderwerpen moet dus nu mogelijk zijn. Tevens voegt Apple Memories toe, waarmee foto’s binnen zijn eigen albums kan worden gebundeld. De vakantie van Spanje bijvoorbeeld of de sportgebeurtenis van afgelopen weekeind war je bent geweest. Interessant ook hier is dat Apple stelt niet in staat te zijn om de afbeelding te ‘zien’ maar alleen kan analyseren op inhoud. Hoe ze dat doen zonder de foto te zien is mij niet helemaal duidelijk.

Nieuwe en vernieuwde Apps

Het besturen van je huis is toegevoegd, in de nieuwe Home App. Schakel je lichten aan of uit of schakel je andere HomeKit geschikte apparaten aan. Apple Music is vernieuwd, vooral veel UI-wijzigingen maar ook het toevoegen van de songteksten zodat je uit volle borst kan meezingen met je gekozen liedjes. Met Apple News kan je nu belangrijke notificaties ontvangen wanneer er “breaking news” is, maar ook kan je gebruik maken van abonnementen services binnen de Apple News app.

Apple Pay betalingen kunnen nu worden gedaan (vooralsnog in een beperkt aantal landen) door middel van de Safari browser met deelnemende websites. Een “Betaal met Apple Pay” knop verschijnt dan in de browser en kan je betalen door jezelf te authentiseren met je Touch ID apparaat.

En wat is er nog meer?

Naast de bovengenoemde features zijn er nog een gazillion nieuwe kleinere updates die op het oog niet zo groot zijn en minder van belang, maar het zijn er veel. Voor ontwikkelaars is waarschijnlijk belangrijk dat een groter deel van de iOS kernel onversleuteld is gepubliceerd. Door dit te doen is de ontwikkelaar beter in staat te bestuderen wat de kwetsbaarheden zijn in het besturingssysteem. De vraag is of deze publicatie per ongeluk is gegaan of dat het echt de bedoeling was deze informatie te delen met externe ontwikkelaars.

  • Apple WWDC 2016 Overzicht – iOS