Nieuws

Apple WWDC 2016 Overzicht – watchOS

Dit is het tweede deel van het Worldwide Developer Conference 2016 event. In dit deel komt het stuk watchOS aan de orde, één van de vier operating systems van Apple. Het operating systeem van de Apple Watch om precies te zijn. Het is de derde update van het watchOS operating systeem welke is gepresenteerd op de Worldwide Developer Conference 2016 op 13 juni. Een update met nieuwe apps, wijzerplaten maar vooral kenmerkend door zijn significante performance verbetering.

Nieuwe horloge wijzerplaten

Drie nieuwe wijzerplaten zijn toegevoegd aan het assortiment. Minnie Mouse, waarbij het mogelijk is om de rok qua kleur aan te passen zodat hij past bij de band die op dat moment aan het horloge zit. Een activiteiten plaat waaraan je kan zien hoever je in je goals zit voor die dag en een eenvoudige Numerical wijzerplaat die alleen een nummer laat zien afhankelijk van de tijd.

Face Gallery op de iPhone

In de Apple Watch app op de iPhone is een Face Gallery toegevoegd waar je de eigenschappen van de wijzerplaten kan wijzigen, zoals de kleur van de rok van Minnie Mouse. Dit kon eerder al op de Apple Watch maar kan nu worden gedaan op een groter scherm van de iPhone in de Apple Watch app.

Nieuwe ‘Favorites’ Dock en Control Center

In watchOS 3 is de navigatie aangepast waarbij de knop aan de zijkant van het horloge die in watchOS 2 de contactpersonen liet zien nu is vervangen door een verzamelplaats van ‘favoriete’ apps. Deze verzamelplaats vervangt de Glance view welke door omhoog vegen werd getoond. Nu zal in plaats van deze Glance view het zogenaamde Control Center verschijnen. Dit Control Center is vergelijkbaar met de wijze waarop het Control Center op de iPhone verschijnt. Ook is het wisselen van wijzerplaten makkelijker geworden door links of rechts te vegen zonder eerst het scherm in te drukken.

Direct laden van apps uit het geheugen

Naast de wijziging van navigatie is het geheugengebruik flink gewijzigd. De ‘favoriete’ apps die in de verzamelplaats (Dock) zijn geplaatst blijven constant geladen in het geheugen waardoor sneller kan worden gewisseld tussen deze apps en worden de apps geüpdatet op de achtergrond. De apps die in geheugen geladen staan zouden tot zeven keer sneller worden geladen dan op het ‘oude’ systeem.

Naast de ‘vaste’ apps in de Dock zijn ook de meest recente apps in het geheugen geladen. Bij het bladeren door de Dock apps wordt een snapshot getoond zonder de app volledig te laden en er kunnen in het totaal tien apps worden toegewezen aan het Dock.

Noodoproep bij gevaar

Een nieuwe feature van de Apple Watch is SOS, die maakt het mogelijk om door langer dan drie seconden de onderste zijknop in te drukken de lokale nooddienst te bellen. Dit is afhankelijk van de locatie waar u zich op dat moment bevindt. In Nederland zou dus in plaats van 911 de nooddienst 112 moeten worden gebeld.

Naast de locatie kan het horloge ook de medische gegevens doorgeven zoals leeftijd, gewicht, allergieën en meer van dien.

Activiteiten

Delen van Activities

Het delen van activiteiten is tegenwoordig wel een dingetje, wie heeft er nog geen activiteiten tracker? Dat is ook door Apple gezien en maakt in deze versie, naast de activity wijzerplaat, het delen van activiteiten met je vrienden mogelijk.

Rolstoelers

Activiteiten tracken is nu ook aangepast voor rolstoelgebruikers. In plaats van “Tijd om op te staan” is er de “Tijd om te rollen” melding wanneer de rolstoel-mode actief is. Ook het duwen van de wielen van de rolstoel telt mee als activiteit in deze modus.

Workouts

Een aantal verbeteringen op het vlak van Workouts zijn onder andere automatische detectie voor als je voor het stoplicht staat of om andere redenen gestopt bent. De registratie pauzeert dan even en hervat automatisch wanneer weer beweging wordt waargenomen. Het optillen van de arm kan nu een signaal zijn voor de watch om actuele workout statistieken weer te geven tijdens de workout. Handmatig pauzeren kan uiteraard ook door de Digital Crown in te drukken en het beëindigen wordt nu door een rechts swipe gedaan in plaats van de force touch. Andere typen workouts opnemen als de naam niet in de lijst voor komt is een optie op de nieuwe watchOS.

Nieuwe apps

Breathe App

Eén van de apps waar tijdens de keynote stevig aandacht is besteed is de ademhalings app, de Breathe app, waarbij het de bedoeling is dat je de ademhaling leert te beheersen en meer ontspanning te ervaren. Het horloge helpt door beelden en grafische weergave op het horloge de ademhaling te controleren.

Reminders en Find my Friends

Gelijk aan de iPhone zijn ook de Reminders en de Find my Friends app aan de watch toegevoegd als mogelijke toepassing. Als ‘favoriete’ app is de Find my Friends altijd actief op de achtergrond en kan je met een snelle blik op het horloge kijken waar je vrienden zijn op dat moment.

Heart Rate

Bij het verdwijnen van de Glance view krijgt nu ook de Heart Rate zijn eigen app. Dit was de enige toepassing die niet buiten de Glance zijn eigen app al had.

Berichten

Zodra je een bericht binnenkrijgt kan je nu door middel van een keuze onderaan het bericht gelijk een bericht terugsturen of letterlijk schrijven door middel van Scribble waarbij je op het schermpje de letters, in het Engels of Chinees, kan schrijven.

En nog wat restantjes:

Authenticatie

Met watchOS 3 wordt het mogelijk om het horloge te gebruiken als authenticatie methode voor de iPhone. Je kan dan dus het horloge gebruiken om de iPhone te ontgrendelen zodra deze in de buurt zijn waardoor je niet nog een keer je naam en wachtwoord hoeft te gebruiken.

Apple Pay

Apps op het horloge krijgen toegang tot Apple Pay, dat als tenminste Apple Pay ook beschikbaar is in jouw land, maar anders dan dat kunnen ontwikkelaars deze betaaloptie toevoegen aan hun toepassing zodat ook deze apps daar gebruik van kunnen maken.

Nieuwe API’s

Met watchOS 3 krijgt de developer toegang tot de Digital Crown, aanraak events, luidspreker audio, Spritekit, Scenekit, Game Center, CloudKit om opslaan vanaf diverse apparaten mogelijk te maken en nog veel meer …

Eindopmerking

Al bij al toch nog een heel verhaal geworden waar ogenschijnlijk de wijzigingen voor dit operating systeem van het horloge minimaal leek te zijn kan je toch zeggen dat er heel wat is veranderd en/of toegevoegd. Het blijft uiteraard jammer dat het horloge alleen functioneert in combinatie met de telefoon waardoor je nog steeds voor de meeste toepassingen de telefoon in de zak moet hebben. Misschien komt daar in de toekomst nog een oplossing voor?

[Read More...]

  • Apple WWDC 2016 Overzicht – watchOS