Nieuws

Apple WWDC 2016 Overzicht – tvOS

Met dit artikel wil ik samenvatten wat er is aangekondigd tijdens het Apple Worldwide Developer Conference 2016 event. De WWDC kan worden onderverdeeld in vier verschillende secties. Eén voor elk van de vier operating sytems. Daar waar Microsoft het pad in ging om alle operating systems samen te voegen in één operating system heeft Apple nog vier operating systems voor elk van zijn specifieke apparaten. Daar kan je van vinden wat je wilt, maar het feit blijft dat Apple op dit moment de volgende besturingssystemen heeft: iOS (iPhone, iPad), tvOS (Apple TV), watchOS (Apple Watch) en OS X die tijdens dit event is omgedoopt tot macOS (Mac)

Dit is deel één van mogelijk vier artikelen over de aankondigingen op WWDC 2016 over tvOS.

tvOS

tvOS is het besturingssysteem van Apple TV met integratie van de App Store en stem gestuurde zoekopdrachten via Siri. WWDC is gepositioneerd als ontwikkellaars conferentie maar als je het mij vraagt is de conferentie voor een groot deel bedoeld om nieuwe inhoud (content) en nieuwe UI mogelijkheden te tonen. Uiteraard moeten ontwikkelaars deze opties zelf invoegen in de programmatuur maar de WWDC show laat nauwelijks zien hoe dit gedaan wordt (ten minste, in de keynotes, waardoor je het gevoel hebt dat deze vooral zijn bedoeld voor de eindgebruikers in plaats van de ontwikkelaars).

Dat gezegd hebbende heeft Apple ook veel nieuwe Apps aangekondigd die op tvOS worden verwacht: Sling, Fox Sports Go, Molotov TV en games zoals Minecraft Story Mode en Sketch Party. WWDC is uiteraard vooral US minded, waardoor het merendeel van de content die getoond wordt vooral de US als doelgroep heeft.

Single Sign On Authentication

Tijdens de WDCC 2016 heeft Apple aangekondigd Single Sign On (Eén keer inloggen) toe te voegen aan zijn tvOS. Met Single Sign On voor tvOS hoef je nog maar één keer je gegevens in te voeren zodat het niet meer nodig is om steeds opnieuw je gegevens te herhalen zodra je opnieuw een App opent om toegang te krijgen tot je betaal-tv kanalen. Nu is het zo dat je meestal als je een App opent je opnieuw gevraagd wordt om gebruikersnaam en wachtwoord op te geven om de App te ontsluiten. Deze feature zal ook beschikbaar worden gemaakt op iOS aldus Apple tijdens WWDC

Game Controllers

Apple TV krijgt ondersteuning voor een aantal tot vier game controllers waardoor het eenvoudiger moet worden om games te spelen op de Apple TV.

Onderwerp gerelateerd zoeken op Siri

Siri krijgt de mogelijkheid om meer op algemene wijze te zoeken naar onderwerpen, bijvoorbeeld: "Geef mij de comedies uit de jaren 70" of "Films over voetbal". Ook kan Siri je nu helpen om direct naar een live kanaal te springen middels opdrachten als "Kijk CNN nieuws" om naar het CNN kanaal te springen. Een andere optie die binnenkort beschikbaar moet komen is de optie om slimme YouTube opdrachten te geven als "Zoek op YouTube naar grappige home videos".

Ik heb hier de zoekopdrachten in het Nederlands gegeven, maar het is nog niet duidelijk of en wanneer dit ook voor Nederland (lees: De Nederlandse Taal) beschikbaar zal komen.

Homekit Commands

Apple TV krijgt support voor Homekit. De API die controle geeft over al je Homekit compatible apparaten, ongeacht de leverancier of fabricant van het apparat.

Nieuwe iPhone Remote App

Deze App geeft gebruikers de mogelijkheid om inhoud of Apps aan te sturen op de Apple TV op afstand. Ook kan de Remote App worden gebruikt om games te spelen of tekst in te typen vanaf je iOS keyboard.

Nieuwe tvOS API’s

Apple heeft een aantal nieuwe tvOS API’s aangekondigd als ook de ondersteuning voor de al bestaande Photokit en Homekit maar nu via tvOS. Een nieuwe API is Replaykit die het mogelijk maakt om vanuit applicaties live uitzendingen op te nemen.

Overige features

Veel nieuwe features die op iOS en macOS zijn aangekondigd zullen ook beschikbaar komen op tvOV. Eén van die dingen is het opnieuw ontworpen Apple Music, nu met onder andere de songteksten. Ja kan dus naar hartenlust op je Apple TV meezingen met je favoriete muziek. Ook zal net als op iOS en macOS een nieuwe feature Memories beschikbaar komen op tvOS. Hiermee worden foto’s gebundeld op onderwerp of locatie. Dit is overigens een feature die Microsoft al beschikbaar heeft op zijn OneDrive online albums.

Tot zover een overzicht van de tvOS features aangekondigd op WWDC 2016. In een volgende post meer over iOS, macOS en watchOS.

[Read More...]

  • Apple WWDC 2016 Overzicht – tvOS