Magazines

SDN Magazine 100

27-2-2009
SDN Magazine 100

Voor u ligt het 100e nummer van ons magazine, een bijzondere mijlpaal in de historie van de SDN-community. Toen ik in 1995 toetrad tot het SDGN, zoals het toen nog heette, als redactielid heb ik niet kunnen vermoeden dat ik nu als voorzitter een column zou schrijven voor nummer 100 voor ons blad.

Zodra een nieuw nummer op de mat valt, trek ik het cellofaan eraf, blader het initieel snel door en selecteer de artikelen die ik op een ander, rustiger tijdstip voornemens ben te lezen. Dit scenario zal voor velen van jullie waarschijnlijk herkenbaar zijn. Soms is het rustiger tijdstip niet eens in dezelfde week (of maand), en toch lees ik de geselecteerde artikelen op enig moment.
De SDE- en SDC-evenementen zoals we ze tegenwoordig noemen zijn net als het magazine door de jaren heen veranderd qua aanbod (networks/secties/tracks/…). De kwaliteit is echter door de jaren heen hoog gebleven en die garantie geven wij u ook voor de toekomst.

Wat ooit begon als CDGN (Clipper Developer Group Netherlands) is via SDGN (Software Developer Group Netherlands) geëvolueerd naar SDN (Software Development Network). Deze diverse namen symboliseren ieder ook een periode in de afgelopen 19 jaar.
CDGN speelde in de tijd waarin met name de xBase-talen als Clipper, dBase en FoxPro populair waren. Met de intrede van Delphi, Office Development  en Visual Basic is CDGN omgedoopt tot SDGN. Onder die vlag hebben we diverse secties opgetuigd, waaronder een Internet-sectie. Ja, je leest het goed … een Internet-scetie. Sommige van deze secties zijn inmiddels weer afgevoerd – de Internet-sectie b.v. - of opgegaan in andere, maar Delphi b.v. is nog steeds een op zichzelf staande track.

De huidige naam SDN is gebaseerd op de gedachte dat de talenoorlog (‘mijn taal is lekker beter dan de jouwe’) en strominglobbyisten (Java vs .Net) een staakt-het-vuren hebben afgesproken.  Het landschap verandert door de steeds verder oprukkende interop tussen systemen, talen en platformen. En er zijn producten ontstaan die als basis dienen voor oplossingen, zoals SharePoint en CRM maar ook nieuwe initiatieven als Cloud Computing & Storage en DSL (Domain Specific Languages). Dit alles bij elkar heeft in onze beleving de focus verlegd van puur taalgeoriënteerd naar development in bredere zin.

Al deze ontwikkelingen hebben ook hun effect op het dagelijks werk van de moderne ontwikkelaar, en daarom ook op de wijze waarop wij als SDN ons aanbod afstemmen op de community. In 2009 en uiteraard ook de daarop volgende jaren zullen wij ons aanbod blijven actualiseren aan de werkelijkheid van het moment.
De kans dat ik voor nummer 200 weer het toetsenbord zal hanteren om een column te schrijven lijkt me niet heel groot. Tegen die tijd wordt er wellicht zelfs gelachen om het fenomeen toetsenbord, wie zal het zeggen…

Ik wens je veel leesplezier, nu en de komende jaren, en hoop je te mogen verwelkomen op een van de evenementen in 2009, 2010, ...

Remi Caron,
voorzitter SDN.

Inhoudsopgave
.NET Klaas Depenbrock - Snel Websites Ontwikkelen met ASP.NET Dynamic Data 05
Delphi Peter vd Sman - Metadata in JPG bestanden 09
IW Dennis Vroegop - Rapporteren in de 21e Eeuw 14
SDN-100 Cary Jensen - Train of Thought: Confessions of a Conference Speaker 19
ASP.NET Michiel van Otegem - ASP.NET onder de Motorkap: Heeft ASP.NET nog toekomst? 23
UX Sandra de Ridder - Tips voor Mobile Webdesign 24
Databases
.Net
Frans van der Geer en Andre van Leeuwen - Betrouwbare Services Bouwen met SQL Server 27
SDN-100 100e Magazine - Columns door voorzitters 36
.Net Bert Dingemans - Fun met WebParts in ASP.Net - Deel 1: Basis Webparts 38
General Sander Hoogendoorn - Interesting Things: Why Newton was Agile and the Titanic was Not 43
Delphi Cary Jensen - Keystroke Combinations in Delphi’s Code Editor 44
SDN-100 Maurice de Beijer - Smartmem, Zo Smart Als de Naam Zegt? 46
Architecture
.Net
Henry Cordes - ASP.NET Webapplicaties Eindelijk Unit-Testbaar 48
Core Systems Ulf Büchner - IBM Rational Business Developer with Enterprise Generation Language – Java zonder Java 52
DotNetNuke Brandon Haynes - LINQ to SQL and DotNetNuke: A Perfect Fit for Rapid Development 58
Delphi Pawel Glowacki - Getting Started with Delphi DataSnap 2009 67