Magazines

SDN Magazine 101

14-5-2009
SDN Magazine 101

Dit 1e magazine na nummer 100 is al weer een speciale editie; 1tje waarbij we intern nogal wat gediscussieerd hebben over hoe duidelijk te maken dat dit een bijzondere uitgave is.
De uitkomst van al die discussies is bekend: die heb je immers nu in handen. Dat is dus wat ervan terecht gekomen is, van het Women In Technology idee: “Zou het niet aardig zijn om 1 magazine compleet te vullen met vrouwelijke input?”. Waar ging de discussie dan over, zul je je wellicht afvragen…

“Moeten we dat in een special doen en hoe moet die er dan uitzien?”
Vooral dus over de vraag of we dit blad als iets heel bijzonders moesten brengen – de fysieke vorm van het blad van een A4-rechthoek transformeren in vrouwelijke richting, een blonde omslag met bijzonder make-up/opmaak … en de overige ideeën onthoud ik je – of juist als iets heel normaals, want dat is wat we eigenlijk zouden willen … een werkomgeving waarin het net zo normaal voor mannen als voor vrouwen is om hun inzet te tonen, hun creativiteit te benutten, mooie en nuttige software te bouwen, samen te werken, enz. Uiteindelijk zijn we toch een beetje op een compromis uitgekomen, zoals in ons polderlandje wel (veel) vaker gebeurt, met op de coverfoto – die had je toch al gezien, zeker?! - de 3 (!) vrouwelijke SDN-orgo’s als een special item.

“Is dat eigenlijk wel nodig, die speciale aandacht voor dat onderwerp?”
Als ik het aan mijn vrouwelijke collega’s zelf vraag, dan is extra aandacht niet nodig. Maar we zijn het met z’n allen eens dat de ICT branche een duf imago heeft. “Een wereld voor nerds en geeks”. Terwijl het – en niet alleen voor meisjes - een interessante keuze kan zijn voor iedereen die creatief bezig wil zijn en oplossingsgericht wil denken en werken, samen wil werken en wil kennisnetwerken, allemaal aspecten die software development met zich meebrengt. Rob Willemsen – redacteur van dit blad – is Informatica docent in het HBO. Hij gaf aan dat al heeeeeel veel geprobeerd is, en zonder veel succes. Het afgelopen jaar waren bij zijn school ca. 5% meisjes onder de 1e jaarsstudenten, en dat was een stijging van 400% t.o.v. het jaar ervoor. Echt waar! In studierichtingen waarin naast het I-woord (I van Informatica) ook het C-woord (C van Communicatie) voorkomt ligt de deelname van meisjes echt veel hoger: 30% is daar niet ongebruikelijk.

“Denk je dat dat lukt dan, enkel artikelen van vrouwelijke hand?”
Het blad heeft niet als doel aan te tonen dat er een kwaliteitsverschil is tussen mannen en vrouwen. Aan de kwaliteit van de al aanwezige vrouwen ligt het niet: dit magazine doet kwalitatief absoluut niet onder voor eerdere edities waarin de – kwantitatieve! - verhouding tussen de sexes altijd veel dichter in de buurt lag van de werkelijkheid binnen de ICT-wereld. Dat er competentieverschillen zijn, moge duidelijk zijn. Dit komt de samenwerking binnen projecten alleen maar ten goede en is ook een veelgehoorde reden waarom bedrijven graag meer vrouwen aan zouden willen nemen voor technische functies. En ja … het lukte!

“Ok, let’s give it a try then!”
En zie hier … vanuit alle networks zijn er artikelen aangeleverd die geschreven zijn door vrouwen, werkzaam in de ICT-wereld! Het kan dus! Willen we dingen (laten) veranderen, dan moeten we o.a. bij de vroege jeugd beginnen en rolmodellen kunnen daar een positieve invloed bij hebben. Dit ene SDN-magazine zal de verhoudingen op middelbare, hogere en wetenschappelijke onderwijsinstellingen heus niet door elkaar schudden, maar alle beetjes kunnen helpen. Daarnaast heb ik (toch wel goede) hoop dat software voor de huidige jeugd – die de 1e lichting ‘digital natives’ vormen – dusdanig gemeengoed is en ook uitermate verbonden met hun communicatie en samenwerking, dat automatisch meer jeugdigen, jongens én meisjes, geïnteresseerd zullen raken in hoe je dat soort spul nu maakt en ook hoe je daarvoor nieuwe toepassingen kunt bedenken.Laten wij in ieder geval proberen zo veel mogelijk voorbeelden te stellen, en hierbij dus onze inbreng!

Wat vind je dan zoal in dit WIT-magazine?
Een stuk of 13 artikelen van dameshand, goed voor zo’n 50-55 pagina’s leesvoer. De start van een nieuwe komische column DevTweet door Marianne van Wanrooij & Sander Hoogendoorn, waarvan de inhoud o.a. via discussie op Twitter gevoed wordt, en de reguliere columns … de enige male-only ingrediënten in dit magazine.

Marianne van Wanrooij
Marianne.vanWanrooij@sdn.nl

Inhoudsopgave
Delphi Joanna Carter - Implementing KeyValueCoding in Delphi Prism 05
.Net Michèle Leroux Bustamante - What’s New in WCF 4.0? 09
Databases Jessica M. Moss - Designing Recoverable and Restartable SSIS Packages 13
Architecture Astrid Hackenberg - Green Computing: Sparen door te Delen 17
UX/IW Beth Massi - Using Windows Presentation Foundation and Line-of-Business Data in Microsoft Office Clients 20
IW/UX Mirjam van Olst - Silverlight Web Parts in SharePoint 27
Core Systems Frida Robben - HP NonStop: 30 Jaar Ontwikkeling in NonStop Transactieverwerking 36
.Net/Databases Julia Lerman - ADO.NET Entity Framework Overview 38
General Marianne van Wanrooij en Sander Hoogendoorn - DevTweet: One of the Boys, Women in Technology 42
Delphi Ann Lynnworth - The WebHub Way of Thinking 43
ASP.NET Michiel van Otegem - ASP.NET onder de Motorkap: "De performance van ASP.NET is slecht" 49
UX/General Frédèrique Harmsze - Requirements Management Houdt de Kikkers in de Kruiwagen 50
Databases Liesbeth Smits - Business Intelligence: Theorie en Praktijk 55
Delphi Loy Anderson - Creating Help Systems with Help & Manual 58
General Sander Hoogendoorn - Interesting things: Trojan Rigidity 63
DNN Sarah Darkis - Using jQuery UI in DotNetNuke Modules 64