Magazines

SDN Magazine 102

27-8-2009
SDN Magazine 102

De zomereditie van het SDN-magazine ligt voor je: klaar voor gebruik en je hebt vast voldoende tijd om het tot de laatste letter door te nemen. B.v. omdat je vakantie hebt en na het eten lekker in de tuin van het zonnetje zit te genieten of op het strand zit of op je bootje ronddobbert op het strakblauwe water. Of omdat het op kantoor toch een fractie minder druk is dan een jaar geleden en je die tijd goed kunt gebruiken om je kennis weer helemaal up-to-date te brengen.
In beide gevallen vind je genoeg van je gading om weer helemaal mee te gaan tellen. Er wordt een groot aantal nieuwe versies, functionaliteiten en zelfs talen voorgesteld.
Van SQL Server 2008 worden b.v. de nieuwe HierarchyID en de Sparse columns voorgesteld.
De Azure .Net Services worden voorgesteld. Hiermee krijg je een omgeving tot je beschikking voor het draaien van applicaties en het opslaan van gegevens in Microsoft data centra, die zich overal ter wereld kunnen bevinden. Je kunt applicaties maken die je daar  laat hosten, maar je kunt er ook voor kiezen bestaande applicaties te verrijken met individuele services die – en let op, daar komt een modern toverwoord - in de “Cloud” draaien.
Delphi Prism krijgt ook uitgebreid aandacht. Eerst presenteert Bob Swart nieuwe features als Asyncs, Futures & Parallels, waarmee hij maar wil laten zien dat Delphi for .NET niet langer “achterloopt” op het gebied van .NET features, maar juist nu al gebruik maakt van functionaliteit die nog niet eens (volledig) beschikbaar is in .NET. Een geluid dat ook wel eens gehoord mag worden! En we hebben een artikel van de hand van Cary Jensen waarin hij een introductie van LINQ – de Language Integrated Query – in Delphi Prism geeft, iets dat we in .NET al langer kennen.
Nog meer nieuwigheden in een artikel over F#, een nieuwe taal uit de Microsoft-stal. Aardig om te lezen  - maar ook wel even wennen! – over een functionele taal als tegenhanger voor de imperatieve talen waar de meesten van ons gewend zullen zijn om mee te werken. Overigens gebiedt de eerlijkheid om te zeggen dat F# eigenlijk van beide walletjes snoept …
En last but not least wil ik nog een artikel uit de User Experience hoek vernoemen dat een onderwerp behandelt waar vast ook nog niet iedereen zijn handen aan ‘gebrand’ heeft, nl. hoe je Windows Sidebar Gadgets kunt ontwikkelen die met Silverlight 2.0 werken, incl. het uitrollen daarvan.
Al met al genoeg nieuws … en dan hebben we nog een stuk of 8 (!) artikelen onvernoemd gelaten. Niemand hoeft zich dus te vervelen in de zomer van 2009.

Wat je in dit magazine ook terugvindt is de blik op de aankomende SDN Conference die 19 & 20 oktober gehouden wordt op Papendal (Arnhem), tegelijk met de DotNetNuke OpenForce '09 Europe conferentie. Je kunt er in dit magazine haast niet om heen: het programma, voor zover bekend op het moment van drukken, wordt gepresenteerd, maar via talloze ‘post-its’ proberen we het event en de datum in je geheugen te prenten. Want als je dit jaar dan toch wilt gebruiken om weer helemaal up-to-date te geraken, dan moet je naar de SDN Conference 2009 komen … natuurlijk!

Veel leesplezier!
rob willemsen,
redactie@sdn.nl

PS: Wellicht ten overvloede vermeld ik nog even dat we in dit magazine de lijn doortrekken die in de vorige editie- de WIT-special:Women In Technology – wel heel expliciet gemaakt is, nl. dat vrouwen ook heel goed in de IT uit de voeten kunnen … of liever artikelen van hun hand kunnen laten zien. We presenteren opnieuw een (flink aantal) artikelen van vrouwelijke hand; niet allemaal, zoals vorige keer, maar we hebben toch weer 4 vrouwelijke auteurs die acte de présence geven!

Inhoudsopgave
.Net Jacqueline van der Holst - Azure .Net Services 05
General Marianne van Wanrooij en Sander Hoogendoorn - DevTweet - Highway to hell? 09
Delphi Ann Lynnworth - The WebHub Way of Thinking 14
UX Koen Zwikstra - Silverlight en Open Source 21
Databases André van ’t Hoog en Arjan Pot - HierarchyID in SQL Server 2008 24
Core Systems Norbert Mimpen - FloraHolland Moderniseert Hart IT 29
DNN Brandon Haynes - Under the Hood: Provider-Based Authorization in DotNetNuke 5.1 31
Delphi Bob Swart - Delphi Prism: Async, Futures en Parallele Mogelijkheden 34
IW Gustavo Velez - Spell Check in SharePoint 2007 38
.Net Bert Dingemans - Fun met Webparts in ASP.Net, deel 2: User Controls en Webparts 42
Delphi Cary Jensen - Introduction to Language Integrated Query with Delphi Prism: Part 1 46
General Sander Hoogendoorn - Interesting Things: Creative Plumbing 49
Databases Bert Dingemans - Sparse Columns in SQL Server 2008 50
General Freek Leemhuis en Maarten Metz - De Kick Ass Development Reeks 53
ASP.NET Michiel van Otegem - ASP.NET onder de Motorkap: Ben jij al AJAX supporter? 58
Architecture Marion Verwey en Nienke van de Brink - Requirements Management voor Software Architecten 59
.Net Laurens Ruijtenberg - F#: Een Functionele Oplossing binnen een Imperatieve Wereld 64
UX Fons Sonnemans - Windows Sidebar Gadgets Ontwikkelen met Silverlight 2.0 67