Magazines

SDN Magazine 103

20-11-2009
SDN Magazine 103

In de periode van de vallende bladeren, het natte wegdek, de laagstaande zon en de vierkante treinwielen valt de laatste editie van het SDN-magazine van 2009 met een hart verwarmende plof op je deurmat. Tijd genoeg om binnen te zitten en weer de volle 72 pagina’s tot je te nemen. Na de succesvolle Software Development Conference van oktober j.l., inclusief de OpenForce ’09 DNN-conferentie en de Developers Launch van Windows 7, en vóór het laatste Software Development Event van 2009 – op 14 december in Houten – verwennen we je nog met een 15-tal artikelen, variërend van de noodzaak van design van de user experience – in Andries van der Meulens artikel “Daarom User Experience Design!” - tot de broodnodige aandacht die we als developers aan de dag (zouden) moeten leggen voor de beheerders van al onze, ongetwijfeld prachtige, applicaties – zie “Monitoring” van Eric Denekamp - … want zij kunnen maar weinig met een message-box met de melding “unknown error” en een Ok-button! Hoezo OK!

En er is nog meer aandacht voor de kwaliteitsaspecten van onze applicaties. Schaalbaarheid wordt b.v. in 2 artikelen behandeld. Roy Cornelissen kijkt hoe dat geregeld zal kunnen worden via Velocity’s Distributed Cache en Andre Boonzaaijer doet zijn verhaal over Schaalbare Modellen. Ook voor security-aspecten is aandacht: Brandon Haynes praat in zijn “Under the Hood’-reeks over de Security Services die je in DotNetNuke 5.1 terugvindt.
Verbetering van de kwaliteit van een app kun je ook bereiken door niet het wiel opnieuw uit te vinden. Design patterns kunnen daar een goede rol bij spelen, zoals Marcel Peereboom laat zien in zijn eigen MVP-versie, die voor het Most Valuable Pattern.

Op het gebied van user interactie worden jullie o.a. voorzien door Dennis Vroegop die ingaat op de beginselen van development voor Surface: als je met z’n 4en rond die tafel staat is dat toch wat anders als dat je in je uppie met je eigen muis naar je eigen beeldscherm kijkt. Een belangrijke factor bij development voor Surface lijkt creativiteit: wie komt met het briljante idee voor de nieuwe killer-app? Paul Keijzers laat in het artikel “Create and use of Google maps web part” zien hoe bezoekers van het Spaarne Ziekenhuis in Haarlem via een interactief kaartje kunnen zien bij welke huisarts zij op zeker moment het beste/snelste terecht kunnen.

De resterende artikelen hebben allemaal wel een ‘data-link’. Johan Machielse kijkt naar “SQL Server Integration Services in de Praktijk” en Marcel Meijer blikt vooruit naar “SQL Azure”. Cary Jensen vervolgt zijn “Introduction to LINQ” van het vorige magazine, en Ann Lynnworth kijkt o.a. naar de performance van Firebird in haar artikel “Firebird SQL and Web Traffic Analysis with Delphi”. Christiaan Heidema doet uit de doeken dat “XML-Parsing in COBOL” is opgenomen, en als gebruikers genereren wij die data vaak met behulp van een toetsenbord, misschien zelfs wel als een soort Hans Klok via “Het Magische Toetsenbord” van Peter van der Sman.

Veel leesplezier!
rob willemsen,
redactie@sdn.nl

PS: Rest me nog te melden dat dit niet alleen het laatste magazine van dit jaar is … het is tevens het laatste magazine dat onder mijn redacteurschap valt. Het is tijd voor iets anders, as simple as that … er is – gelukkig! - nog zo veel uitdagends en interessants te beleven in de software-wereld. Een bedankje mijnerzijds naar alle lezers en naar alle SDN-medewerkers, en ik hoop dat menigeen met veel interesse en met veel plezier gelezen heeft in het SDN-magazine, en dat ook zal blijven doen!

Inhoudsopgave
.Net Roy Cornelissen - Snel en Schaalbaar met Velocity Distributed Cache 05
Delphi Ann Lynnworth - Firebird SQL and Web Traffic Analysis with Delphi 11
UX Andries van der Meulen - Daarom User Experience Design! 17
Databases Johan Machielse - SQL Server Integration Services in de Praktijk 20
ASP.NET Michiel van Otegem - ASP.NET onder de Motorkap: ASP.NET 4.0 op bezoek bij je browser 25
Core Systems Christiaan Heidema - XML-Parsing in COBOL 26
.Net Dennis Vroegop - Surface development 30
General Sander Hoogendoorn - Interesting Things: Writing Better Software Faster 36
Delphi Cary Jensen - Introduction to LINQ, part 2 37
DNN Brandon Haynes - Under the Hood: Security Services in DotNetNuke 5.1 41
IW Paul Keijzers - Create and Use of Google Maps Webpart 45
General Marianne vanWanrooij en Sander Hoogendoorn - DevTweet: Software Development with a wink 50
Architecture Andre Boonzaaijer - Schaalbare modellen 51
General Eric Denekamp - Monitoring 54
Databases Marcel Meijer - SQL Azure 56
UX Emile van Ewijk - Boek Review: Handboek Silverlight 3 58
.Net Marcel Peereboom - MVP: Most Valuable Pattern? 61
Delphi Peter van der Sman - Het Magische Toetsenbord 67