Magazines

SDN Magazine 135

1-7-2018
SDN Magazine 135

Beste SDN Magazine lezer,

Afgelopen weken zijn weer de developer events van de Big Three geweest; Google, Microsoft en Apple. Het meest opvallend tijdens al deze conferentie was wel de boost die AI zal gaan krijgen in verdere ontwik- kelingen. Toen ik het boek Origin van Dan Brown over professor Langdon las, dacht ik dat een deel van het verhaal nog science fifiction was. Maar feitelijke zijn we niet zover meer van de AI oplossingen die bijna zelfstandig oplossingen en gesprekken gaan voeren. De meest in het oog springende voorbeeld was natuurlijk de Google Assistent die een kappersafspraak maakt. En dan vooral dat de Assistent een computer was, die contextueel begreep en reageerde op de antwoorden en vragen van de mens in de kapperszaak. Het engste was misschien wel het feit dat de computer tussenzinnen gebruikte alsof het aan het nadenken was. Even later gevolgd door een telefoongesprek met een restaurant, waarbij de antwoorden mogelijk nog meer fuzzy waren.

Microsoft liet weer een andere vorm van AI zien, misschien iets onschuldiger. Tijdens een demo van een vergadering en daarbij gebruik makend van een conference phone, grote schermen en diverse camera’s, kon het systeem de deelnemers aan de vergadering herkennen en onderscheiden. Nog interessanter was dat er gelijk notulen gemaakt werden, de gesproken tekst werd omgezet in schrift. En het ging nog een level dieper, uit de context van het gesprek werden de specififieke actiepunten gehaald. Bijzonder omdat er niet specififiek werd gezegd dat het een actiepunt was. Mooi detail was, dat een dove medewerker door deze technologie mee kon doen met de meeting. Ze werd niet speciaal behandeld en de andere deel- nemers hoefden niet extra rekening te houden met deelnemers.

Bij Apple was het mogelijk nog onopvallender, alle AI is inmiddels onderdeel geworden van de verschil- lende operating systems. Of het nu gaat om de tijd die je doorbrengt op je telefoon en welke applicaties je vaak gebruikt of niet. Of je vergeet een sportactie te registeren met je horloge, het systeem zal het je vragen. Maar ook de Apple Assistent Siri wordt weer een stuk intelligenter.

Kortom, we zitten in de volgende fase van onze data reis. Waar we begonnen met statische data en simpele rapporten daarop, gingen we naar complexe analytische rapportages op hele grote datasets (Big data), stromen we door naar data gecombineerd met beelden/geluiden etc en we kunnen bijna doorlo- pende aanvoer van data accepteren en, belangrijker nog, verwerken! Machine learning is een belangrijk onderdeel van de onderliggende technologie om uiteindelijk echte zelfsturende en zelfwerkende robots te maken. Zijn we hier al ver vanaf? Rond augustus van 2018 zal Tesla in haar auto autonome zelfrijdende functies en software deployen, daarmee zal deze functionaliteit ter beschikking komen van de gewone man. Het worden nog spannende jaren.

Veel leesplezier en tot ons volgende event of uitzending van de SDN Cast. Wil je schrijven of spreken of meedoen aan onze cast meld je dan op redactie@sdn.nl.

Groeten,
Marcel
Eindredacteur Magazine en Voorzitter SDN

CLOUD Office 365 Security - Marianne van Wanrooij 06
GENERAL The funnel and the marbles. A tale of team productivity - Sander Hoogendoorn 11
DELPHI The PowerPDF Experience - Marcel Horsthuis 14
DELPHI RAD Server (EMS) and TMS WEB Core - Bob Swart 18
CLOUD Gebruik maken van je Log4Net in je Azure Functions - Jan de Vries 28
GENERAL Continuous Delivery voor je database - Wouter de Kort 33